Bestigningen

Som beskrevet i rejseplanen starter bestigningen i den lille by Punta de Vacas. De første 3 dage skal vi bruge på at transportere os ind til basecamp også kendt som Plaza Argentina. På denne del af turen vil en del af vores oppakning blive båret på muldyr.

Vacasdal ruten

Vacasdal ruten

Første dags tur er ca. 14 km op gennem Vacas dalen til lejeren i Las Lenas. Der er meget begrænset stigning på denne del så det forventes at turen kan gøres på 4-5 timer.
2. dag er ca. 15 km videre op gennem dalen til Casa de Piedra (huset af sten). Som noget af det første på dagens tur skal vi krydse floden via en bro og fortsætte på østsiden af floden. Igen er stigningen begrænset til ca. 400 højdemeter så turen forventes kun at tage 5-6 timer.
Turen til basecamp på 3. dagen går stik vest og er ca. 12 km, men nu begynder det at gå opad. 1000 højdemeter skal forceres og floden skal krydses igen. Den forventede tid for denne tur er 6-8 timer.
Vel fremme i basecamp tager vi en hviledag for at forbedre vores akklimation. Vi forventer at tage en udflugt ud i en af sidedalene, da det er vigtigt at holde sig i gang, fordi akklimatiseringen er meget mere effektiv når man er aktiv. Et besøg hos lægen for at få målt vores iltindhold i blodet skal det også blive til.
Fra nu af har vi ikke længere hjælp til at transportere vores udstyr og vi skal derfor gå depot tur til camp 1. 4-5 km og 800 højdemeter hver vej. Den forventede tid er 7-10 timer – vi sover igen i BC men skulle gerne nyde godt af at have været over 5000m i løbet af dagen.

Bestigningsdiagram

Bestigningsdiagram

Næste dag går turen så igen til camp 1, men nu for at blive der. Vi skulle gerne klare turen i god stil på 6-7 timer. Vi tager en hviledag i camp 1. Igen er det vigtigt at vi holder os aktive med lidt ture ud fra lejeren.
Så er det tid til at bære depot til vores højeste lejr i camp 2. en tur på kun ca. 2 km hver vej, men med 850 højdemeter og tynd luft kan det alligevel blive en hård tur, der forventes at vare 6-12 timer alt efter vores tilstand. Vi overnatter igen i Camp 1 inden vi næste dag bærer resten af udstyret til camp 2.
Næste dag står den hvis vejr og tilstand tillader det på topforsøg. Vi starter tidligt da vi har en lang dag foran os. Vi går mod toppen af den polske travers rute der går i en bue nord om toppen inden den slutter sig til normalruten på den sidste del. Det er 1112 højdemeter, men heldigvis skal vi kun bære det udstyr vi skal bruge i løbet af dagen. Vi kan forvente at turen op til toppen og tilbage til camp 2 kan tage 10-18 timer, så vi er sikkert godt trætte når vi når tilbage.
Efter at have hvilet en nat i lejr 2 begiver vi os ned til BC hvor vi overnatter. Her tager vi også en vurdering af om vi har brug for muldyr til at transportere bagage ud, eller vi har brugt så meget mad og brændstof at vi kan bære vores udstyr selv. Turen ned fra basecamp klares i 2 etaper – først den stejle nedtur til Casa de Piedra og så det lange stykke på små 30 km til Punta de Vacas.
Forhåbentlig går hele bestigningen efter planen og vi får mulighed for at have en uges tid til at udforske andre dele af Argentina – som fx. store oksebøffer og rødvin.